Fritidsboende – vilka alternativ finns för att se TV om man bara köper bredband?

Paul Stephansson har funderat över vilka TV-alternativ som finns för fritidsboende som enbart köper bredband. Här är hans spaning:

TV-tittare med större krav på flexibilitet

Som TV-tittare vill man nuförtiden se VAD man vill, NÄR och VAR man vill. Tittandet kommer också att kopplas ihop med sociala medier så att man ser vad andra tittar på och vad de tycker om programmen (kanske på Facebook). Utbudet ökar samtidigt enormt så att även nischade produktioner kan nå ut till en begränsad publik. Det kommer i sin tur att skapa en efterfrågan av söktjänster och communities för att hitta innehåll av hög kvalitet. Vissa program som Melodifestivalen och ”På spåret” är ”sociala händelser” som fortsätter att vara populära och samla en stor publik.

Övergången till digital TV har gjort att teknikskiften kommer i allt snabbare takt. Det verkar som om TV-tittandet i framtiden kommer att ske genom appar man laddar ned och de erbjuder mer än tittande (spel, shopping…). Nedan följer ett axplock av möjligheter som erbjuds för att se TV via bredband. De kopplas in på TV:ns HDMI-ingång.

Dator till TV

Koppla din dator till TV:n med HDMI-kabel. Kräver att du startar datorn och har den nära TV:n. Har man t.ex. TV från Telia hemma så kan man ta med sig utbudet i deras portal PlayPlus.

Apple TV

Nyligen lanserades 4:e generationen av Apple TV. ”The future of TV is apps”. Hämta appar för streaming på ”App-Store”. Liten box med fjärrkontroll. Har stöd för röststyrning med Siri. Pris ca 1.695 kr

Android TV (tidigare Google TV)

Android TV är en smart-TV plattform med liknande koncept som Apple TV. Köp filmer och hämta appar på Google Play. Kommer inbyggd i vissa nyare TV. Finns även som separat mediaspelare, t.ex. Google Nexus Player för 999 kr.

Chromecast

Chromecast är liten som en ”USB”-sticka. Film ”castas” trådlöst över nätverket från din dator/mobil/padda. Har inga egna appar, de finns i din dator eller telefon (t.ex. webläsaren chrome) och de måste ha stöd för Chromecast. Pris 390 kr.

Amazon Fire TV / Fire stick, Roku TV

Amazon Fire TV och Roku TV liknar Andriod TV och Chromecast. Stort i USA. Liknar Apple/Android TV. Pris 100$USD. Inte etablerade i Sverige ännu.

TV med inbyggda appar

De flesta TV apparater har idag inbyggda appar. Där erbjuds enklare tjänster som Youtube och Netflix. Kan upplevas lite krångliga att styra med TV:ns fjärrkontroll.

/Paul Stephansson